Det er ofte de små og subtile kjennetegnene, som opp over tid blir til ikoner. Historien bak Ingridsløyfen er et eksempel på det. Ingridsløyfen er skapt for å minne oss på alle de gode og viktige grunnene til at vi ferier nasjonaldagen vår, 17. mai. Dagen vi minner oss selv på viktigheten av frihet, demokrati og samhold.

 

Historien

Under okkupasjonene av Norge, 1940-45, ble alle nasjonale symboler forbudt av nazistene. En av reaksjonene på forbudet var at folk festet en stålbinders på jakkeslaget, for å signalisere viktigheten av samhold i disse vanskelige årene. Bindersen som symbol på det som holder noe sammen, har noe poetisk vakkert og enkelt over seg.

 

I 2018 tok designer Hanna Høiness tak i spørsmål knyttet til hvordan vi feirer demokratiet og friheten vi har i Norge. For selv om 17. mai er en unik og fantastisk feiring av grunnloven fra 1814, har kanskje noen av verdiene havnet i andre rekke? Tar vi friheten og demokratiet vårt for gitt? Hanna inviterte industridesigner og tekstforfatter Bjørn Bye inn, for å jobbe med disse spørsmålene.

 

 

Gjennom 2018 jobbet de to designerne med å formgi og re-aktualisere de enkle symbolene som definerer Norge som nasjon. De har jobbet tett med flere produksjonsbedrifter for å komme i mål med de nye smykkene.

Ingridsløyfen – frihet i tre elementer

Ingridsløyfen Silver with pin 890 nok

Samhold – Designerne har gjenskapt bindersen i herdet 925 sølv og den finnes også i en forgylt utgave. Bindersen er festet til sløyfen og står vakkert frem mot det mørkeblå stoffet. Designerne jobber nå med å utvikle flere, enkle smykker med bindersen som hovedelement i forbindelse med jubileumsåret 2020 for Frigjøringen. Friheten kan feires hver dag.

Fjell – Norges geografi er et dramatisk og vakkert fjellandskap. Naturen er en av tingene som er med på å definere folkesjelen. Designerne fant inspirasjon i gamle turkart og tegnet nålen Fjell i sølv og emalje. I samarbeid med Opro Norske Emaljesmykker har Fjell blitt et enkelt og vakkert smykke i 925 sølv og håndlagt emalje. Fjell finnes også i forgylt utgave.

Flagg – Det bærende elementet i Ingridsløyfen er den klassiske flaggsløyfen. I våre dager er 17. mai-sløyfene for de fleste et bruk-og-kast-produkt. Ingridsløyfens flagg er håndsydd i materialer av høy kvalitet og laget for å vare i mange år.

Et meningsfullt samarbeid

Etter lanseringen av Ingridsløyfen, våren 2019, ble designerne kontaktet av Gunnar Sønstebys Minnefond. Sønsteby ble den høyest dekorerte motstandsmannen fra andre verdenskrig og etter hans død ble fondet etablert i hans navn. Fondet arbeider aktivt for å styrke og verne om Norges frihet og demokratiske verdier. Med bakgrunn i de sammenfallende verdiene har Ingridsløyfen og Gunnar Sønstebys Minnefond innledet et samarbeid som skal utvikles videre frem mot 75-års jubileet for frigjøringen i 2020.

Å synliggjøre samhold

Samhold kan ha forskjellig betydning for ulike mennesker, men fellesnevneren for mange er en form for trygghet i hverdagen. Ved å bære Ingridsløyfen på 17. mai og andre festdager viser du at samhold er viktig både for enkeltpersoner og for samfunnet vårt.

Ingridsløyfen og historien bak er en spesiell og verdifull gave til konfirmanten, brudeparet eller til jubilanten. Ingridsløyfen er også den perfekte og varige gaven til ”den som har alt.”

Leave a reply

0
Your Cart